Plan Szkolenia

Wprowadzenie do normy ISO 22000

  • Przegląd systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • Cel i korzyści certyfikacji ISO 22000
  • Porównanie z innymi standardami bezpieczeństwa żywności (HACCP, FSSC 22000 itp.)

Zrozumienie ram normy ISO 22000

  • Kluczowe elementy normy ISO 22000:2018
  • Struktura wysokiego poziomu (HLS) i jej znaczenie
  • Integracja z innymi systemami zarządzania (ISO 9001, ISO 14001)

Programy warunków wstępnych (PRP) i operacyjne PRP

  • Zrozumienie programów warunków wstępnych
  • Określanie operacyjnych PRP
  • Zapewnienie środków higieny i warunków sanitarnych

Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli (HACCP)

  • Zasady HACCP w normie ISO 22000
  • Przeprowadzanie analizy zagrożeń
  • Ustanowienie krytycznych punktów kontroli (CCP)

Opracowywanie i wdrażanie FSMS

  • Wymagana kluczowa dokumentacja i zapisy
  • Określanie celów w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Role i obowiązki w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności

Audyt wewnętrzny ISO 22000

  • Zrozumienie wymagań dotyczących audytu wewnętrznego
  • Przeprowadzanie audytu wewnętrznego bezpieczeństwa żywności
  • Raportowanie i działania naprawcze

Przygotowanie do certyfikacji ISO 22000

  • Etapy procesu certyfikacji ISO 22000
  • Najczęstsze wyzwania i sposoby ich pokonywania
  • Współpraca z jednostkami certyfikującymi

Zgodność i ciągłe doskonalenie

  • Utrzymanie certyfikatu ISO 22000
  • Wdrażanie strategii ciągłego doskonalenia
  • Zgodność prawna i regulacyjna w zakresie bezpieczeństwa żywności

Studia przypadków i praktyczne zastosowania

  • Rzeczywiste przykłady wdrożenia ISO 22000
  • Wnioski wyciągnięte z udanych programów bezpieczeństwa żywności
  • Interaktywne warsztaty na temat planowania FSMS

Podsumowanie i kolejne kroki

  • Kluczowe wnioski z kursu
  • Zasoby do dalszej nauki
  • Pytania i odpowiedzi oraz dyskusja

Wymagania

  • Podstawowe zrozumienie zasad bezpieczeństwa żywności
  • Znajomość HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)
  • Doświadczenie w produkcji żywności, zapewnianiu jakości lub zgodności jest korzystne

Odbiorcy

  • Menedżerowie ds. bezpieczeństwa żywności
  • Specjaliści ds. zapewnienia jakości
  • Specjaliści ds. zgodności w przemyśle spożywczym
  • Osoby nadzorujące produkcję żywności
  • Business menedżerowie w łańcuchu dostaw żywności
 14 godzin

Liczba uczestników


cena netto za uczestnika

Propozycje terminów

Powiązane Kategorie